Ας μην αφήσουμε τη ΔΕΠΑ να γίνει η «νέα ΔΕΗ»

Οι ελληνικές κυβερνήσεις «φημίζονται» για τη διαχρονική ικανότητά τους να έπονται αντί να προηγούνται δυσάρεστων γεγονότων και καταστάσεων. Αυτό ακριβώς συνέβη και στην περίπτωση της ΔΕΗ, η οποία εν μέσω ατέρμονων πολιτικών αντιπαραθέσεων και ανούσιων αντεγκλήσεων μεταξύ παρατάξεων αφέθηκε να κατρακυλά δίχως φρένο στον κατήφορο της εμπορικής απαξίωσης και της οικονομικής ασφυξίας. Αυτό συνέβη διότι η Πολιτεία προτίμησε να εθελοτυφλεί και να λαϊκίζει αντί να κοιτάξει κατάματα το πρόβλημα και να γίνει προσωρινά δυσάρεστη αλλά μακροπρόθεσμα χρήσιμη στην εθνική αγορά, στους καταναλωτές, στους φορολογούμενους και στην ίδια τη ΔΕΗ. Η στόχευση του παρόντος άρθρου είναι η έγκαιρη αφύπνιση της κοινής γνώμης σχετικά με την επερχόμενη νέα μεγάλη πρόκληση της ελληνικής αγοράς ενέργειας: τη διασφάλιση βιωσιμότητας της Δημόσιας Επιχείρησης Αερίου (ΔΕΠΑ) εντός μίας εθνικής αγοράς φυσικού αερίου που τελεί υπό ταχεία απελευθέρωση.

Focus Group(s): Commercial
Τα μυστικά των επενδύσεων σε εισηγμένες ναυτιλιακές

Στο σύνολο του παγκόσμιου εμπορικού στόλου οι Έλληνες πλοιοκτήτες ελέγχουν 18-23% (αναλόγως πως μετράται), με συνέπεια να είναι οι πρώτοι άνα εθνικότητα μπροστά από την Κίνα και την Ιαπωνία. Για την ΕΕ το ποσοστό εκτοξεύεται στο ~47% του στόλου της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Στα dry bulk carriers οι συμπατριώτες μας ελέγχουν το ~19% του παγκόσμιου στόλου, στα containers ~10%, στα tankers το ~18%, και στα gas carriers το ~10%. 

Focus Group(s): Commercial, Trading and Shipping
Ουκρανική Κρίση: Ευρω-ρωσικές ενεργειακές επιπλοκές και οι ελληνικοί υδρογονάνθρακες

Γιατί τόσο σημασία στην Ουκρανική κρίση; Ναι μεν περισσότερο από 9.500 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί εκεί και περίπου πέντε εκατομμύρια έχουν εγκαταλείψει τις εστίες των στα τρία χρόνια από την έναρξη των εχθροπραξιών στην ανατολική Oυκρανία και την Ρωσική εισβολή/κατοχή της Κριμαίας - περί προσάρτησης νόμιμα επικυρωμένης στη συνέχεια από τοπικό δημοψηφίσμα αποφαίνετο το Κρεμλίνο (μαζί με την Marine Le Pen και εμμέσως,τον τότε αντιπολιτευόμενο Αλέξη Τσίπρα) [i]-, αλλά είμαστε ήδη στις αρχές του 2017, όπου η φοβερή αιματοχυσία και βαρβαρότητα στη Συρία και του Ισλαμικού Κράτους έχει προ πολλού επισκιάσει την όποια κατάσταση στην Ουκρανία.

Focus Group(s): Policy and Regulation
Competition on way for Greek gas market – analysts

Alex Lagakos, chairman of the Greek Energy Forum, and Daria Nochevnik, deputy head of the forum’s Brussels branch, spoke to Interfax Natural Gas Daily about the policies and market reforms that are set to transform the Greek gas industry. The Greek Energy Forum is an international energy thinktank specialising in Greece, southeast Europe and the East Mediterranean.

Focus Group(s): Policy and Regulation
Αγορές Πετρελαίου: Η επιστροφή του ΟΠΕΚ

«Είναι μια καλή ημέρα για τις αγορές πετρελαίου». Με αυτή τη δήλωση, ο υπουργός Ενέργειας της Σαουδικής Αραβίας, Χαλίντ αλ Φαλίχ, σφράγισε την ιστορική συμφωνία στην οποία κατέληξε ο ΟΠΕΚ στις 30 Νοεμβρίου και η οποία μειώνει την συνολική παραγωγή του οργανισμού για πρώτη φορά μετά από οχτώ χρόνια.

Focus Group(s): Commercial
Η ελληνική ενεργειακή αγορά χρειάζεται κράτος και ιδιώτες

Η ενέργεια είναι από τους σημαντικότερους κλάδους της ελληνικής οικονομίας, γι’ αυτό και βρίσκεται συχνά στο επίκεντρο της προσοχής. Εκτιμήσεις δείχνουν ότι θα μπορούσε να συμβάλει καταλυτικά στην αναχαίτιση της φυγής ανθρώπινου δυναμικού από τη χώρα, με την πρόσφατη μελέτη του Ελληνικού Ενεργειακού Φόρουμ να δείχνει ότι οι θέσεις μόνιμης απασχόλησης που μπορούν να προκύψουν από τον τομέα της Ενέργειας μέχρι το 2030 είναι 66.500, αν απελευθερωθεί πλήρως η αγορά και επιτραπεί η είσοδος ιδιωτών στους επιμέρους τομείς.

Focus Group(s): Policy and Regulation
Publications Archive
Sort publications by author

Sort publications by focus group

Event Calendar

/