Αλήθειες και ψέματα για τα κοιτάσματα του Αιγαίου - Όχημα εξόδου από την κρίση ο «φυσικός μας πλούτος»;

Το ελληνικό brain drain, η ενέργεια και οι τουρκικές προκλήσεις

Πολλά έχουν γραφτεί για τον φυσικό «πλούτο» της Ελλάδας και της Κύπρου (βλέπε πετρέλαιο, φυσικό αέριο). Ποιος είναι όμως αυτός; Είναι μετρήσιμος; Σημαντικός; Μπορεί να μας βγάλει από την κρίση; Ή μπορεί να μας ρίξει σε άλλη, αυτή τη φορά με την Τουρκία; Πολλοί υποστηρίζουν πως ο ενεργειακός πλούτος της χώρας μας είναι τεράστιος, αλλά παραμένει «θαμμένος» και αναξιοποίητος.

 

Ανάγκη για πιο σαφή στόχευση στην εθνική πολιτική των καυσίμων

Το παρόν άρθρο συνοψίζει τα κύρια συμπεράσματα μίας ανάλυσης που πραγματοποιήσαμε πρόσφατα στο Greek Energy Forum και η οποία ως στόχο έχει τη σύγκριση κόστους μεταξύ των διαθέσιμων καυσίμων που μπορεί να χρησιμοποιήσει ένας καταναλωτής στην Ελλάδα για την κάλυψη των θερμικών του φορτίων. Για κάθε καύσιμο, υπολογίζουμε το συνολικό κόστος χρήσης που επιβαρύνει τον καταναλωτή, ξεκινώντας από το κόστος κτήσης του καυσίμου και εκτιμώντας ακόμη και το κόστος χρηματοδότησης των απαραίτητων τεχνικών προσαρμογών των εγκαταστάσεων του καταναλωτή. 

Focus Group(s): Commercial, Policy and Regulation
Αγορές Πετρελαίου: Το «ορατό χέρι» του ΟΠΕΚ

«Η συμφωνία συνεργασίας είναι τόσο συμπαγής όσο ο βράχος του Γιβραλτάρ». Με αυτό το γλαφυρό τρόπο σχολίασε πριν λίγες μέρες, ο Γενικός Γραμματέας του ΟΠΕΚ, Μοχάμεντ Μπαρκίντο, την αποφασιστικότητα των πετρελαιοπαραγωγών χωρών εντός και εκτός ΟΠΕΚ να συνεχίσουν να εφαρμόζουν τη συμφωνία του Νοεμβρίου του 2016 που μείωσε την παραγωγή πετρελαίου κατά 1.8 mbpd[1] και άλλαξε τα δεδομένα στις αγορές πετρελαίου.

Focus Group(s): Commercial
Αγ. Γκανούτας-Λεβέντης: Τι αλλάζει στα βραβεία του GEF για το 2018 - Ψηφίστε για τους νικητές

Ο Δρ. Άγγελος Γκανούτας-Λεβέντης, Πρόεδρος του Greek Energy Forum, μας μιλά για τα Βραβεία GEF 2018.

 

Focus Group(s): Commercial
Ενεργειακά όνειρα και πραγματικότητα στην Ανατολική Μεσόγειο

Η ανακοίνωση από το Ισραήλ στις 19 Φεβρουαρίου δείχνει σε πρώτη όψη εντυπωσιακή: Το Ισραήλ θα εξάγει φυσικό αέριο στην Αίγυπτο αξίας 15 δις δολαρίων και οι διπλωματικές και εμπορικές σχέσεις των δύο χωρών θα περάσουν πλέον σε ένα νέο αναβαθμισμένο επίπεδο ενισχύοντας την σταθερότητα στην περιοχή.

Focus Group(s): Policy and Regulation
Οι ενεργειακοί πόλεμοι της Τουρκίας και η Θουκυδίδεια παγίδα της Ελλάδας

Στις 5.2.2018, η Τουρκία εισέβαλε ξανά στην Κύπρο με την έκδοση της παράνομης και άκυρης Navtex 0153/18 και την παρεμπόδιση του γεωτρητικού πλοίου Saipem 12000 της Ιταλικής εταιρείας ENI να προχωρήσει με την προγραμματισμένη γεώτρηση στον στόχο Σουπιά (cuttlefish) στο θαλασσοτεμάχιο 3 της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Focus Group(s): Policy and Regulation
Publications Archive
Sort publications by author

Sort publications by focus group

Event Calendar

/