Δημιουργία Ανάπτυξης και Παραγωγή Πολιτικής μέσω Κινήτρων

Το παρόν άρθρο γράφεται στο αεροπλάνο της επιστροφής από τις ΗΠΑ, ως επίλογος ενός μαραθωνίου συναντήσεων – διάρκειας 3 εβδομάδων – με εκπροσώπους κρατικών φορέων, εταιρειών, ακαδημαϊκών ιδρυμάτων και μη-κυβερνητικών οργανώσεων με οικοδεσπότη το αμερικανικό υπουργείο εξωτερικών. Το κύριο θέμα των συναντήσεων της 8μελούς ομάδας μας (αποτελούμενης από κυβερνητικούς αξιωματούχους και ενεργειακούς ειδικούς από 8 χώρες της Βαλκανικής) ήταν η αμερικανική ενεργειακή πολιτική καθώς και τα δυνητικά διδάγματα για τη ΝΑ Ευρώπη.Τα διδάγματα ομολογουμένως πολλά – άλλα ως πρότυπα προς υιοθέτηση και άλλα ως παραδείγματα προς αποφυγή.

Focus Group(s): Policy and Regulation
Αγωγός φυσικού αερίου Nord Stream II: Μαθήματα για τις ελληνικές κυβερνήσεις

Η χώρα μας βρίσκεται μπροστά στην χειρότερη οικονομική και γεωπολιτική  θέση των τελευταίων 50 χρόνων, όποτε αυτό δεν μας επιτρέπει πιστεύω να παίζουμε μεγάλα γεωπολιτικά ενεργειακά παιχνίδια στην Ευρασία. 

Focus Group(s): Commercial
Ο αγωγός φυσικού αερίου East Med Pipeline και οι τρόποι μεταφοράς από Μεσόγειο στην Ευρώπη

Με αφορμή τις πολλές συνάντησεις των πρωθυπουργών Ελλάδας, Κύπρου με Ισραήλ και Αίγυπτο τα τελευταία χρόνια θα προσπαθήσουμε να θέσουμε με τεχνοκρατικούς και γεωπολιτικούς όρους την θέση της Ελλάδος στα ενεργειακά δρόμενα της Νοτιοανατολικής Μεσογείου.

Focus Group(s): Policy and Regulation
Αποψη: Ο αγωγός EastMed δεν είναι έργο επιστημονικής φαντασίας

Η ​​ιδέα για τον αγωγό EastMed ανήκει στην ελληνοϊταλική κοινοπραξία Poseidon (50% ΔΕΠΑ, 50% Edison). Πρόκειται για έναν αγωγό συνολικού μήκους 1.900 χλμ. που θα συνδέει τα κοιτάσματα της Ανατολικής Μεσογείου με τη Δυτική Ελλάδα μέσω Κύπρου, Κρήτης και Πελοποννήσου. Με την παράλληλη κατασκευή διασυνδετήριων αγωγών προς τη Βουλγαρία (IGB), την Αλβανία (IAP) και την Ιταλία (ITGI) θα είναι εφικτή η περαιτέρω διάχυση των ποσοτήτων αερίου στη βαλκανική ενδοχώρα και στην ιταλική αγορά.

Focus Group(s): Policy and Regulation, Commercial
Η Θεσσαλονίκη ως ενεργειακή πρωτεύουσα της Ελλάδος και των Βαλκανίων

Ο τίτλος είναι ενδεχομένως παραπλανητικός ως προς τη στόχευση του παρόντος άρθρου. Σκοπός του συντάκτη δεν είναι η ανάλυση ενός ζητήματος τοπικής σημασίας που αφορά απλά τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Ελλάδας. Απεναντίας είναι η ανάδειξη ενός εθνικού οράματος που μπορεί να μετουσιωθεί σε πράξη αξιοποιώντας τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της πόλης της Θεσσαλονίκης.

Focus Group(s): Policy and Regulation
Να έχουμε τα μάτια μας ορθάνοικτα για τον Τραμπ

Η προεδρία Ντόναλντ Τραμπ οδεύει αισίως στο πρώτο της εξάμηνο και δεν παύει να μας ξαφνιάζει καθημερινά. Οι υποσχέσεις πριν την εκλογή του, αλλά και η μέχρι τώρα πολιτική του είναι πολύ διαφορετικές από τους προκατόχους του. Ειδικά σε σχέση με τους "ατλαντιστές" προέδρους, ο Τραμπ υπόσχεται πλήρη ρήξη με τις προηγούμενες πολιτικές και μεγάλες ανατροπές.

Focus Group(s): Commercial
Publications Archive
Sort publications by author

Sort publications by focus group

Event Calendar

/