Γεωτρήσεις, κλιματική αλλαγή και ο «μποναμάς» στα οικόπεδα της νότιας Κρήτης

Πριν από λίγο καιρό, και συγκεκριμένα στις 27/09/2018, ανακοινώθηκε η κύρωση συμβάσεων παραχώρησης με Total-Exxon Mobil-ΕΛΠΕ για έρευνες υδρογονανθράκων σε νότια/νοτιοδυτικά υπεράκτια οικόπεδα της Κρήτης, (που εικάζεται - μέχρι αποδείξεως του αντιθέτου - πως είναι γεμάτο φυσικό αέριο). Λίγες μέρες αργότερα στις 7/10/2018, δόθηκε στην δημοσιότητα νέα μελέτη της Διακυβερνητικής Επιτροπής για την Κλιματική Αλλαγή του ΟΗΕ (IPCC).

Focus Group(s): Policy and Regulation, Commercial
Gas & Power Trading στην Ελλάδα: ατενίζοντας το μέλλον με αισιοδοξία

Παρά τις εκατέρωθεν αντεγκλήσεις και εντάσεις μεταξύ των πολιτικών κομμάτων που εναλλάσσονται στην εξουσία τα τελευταία χρόνια, η εθνική αγορά ενέργειας έχει καταφέρει να θέσει τις βάσεις για να γυρίσει οριστικά σελίδα και να αποτελέσει ένα ελκυστικό πεδίο άνθησης του εμπορίου ενέργειας, του λεγόμενου trading. Το παρόν άρθρο έχει ως σκοπό να αναδείξει τους θετικούς οιωνούς που διαφαίνονται ήδη στον τομέα εμπορίας του φυσικού αερίου και ηλεκτρισμού στην Ελλάδα.

Focus Group(s): Commercial
Ευελιξία και Ανταγωνιστικότητα: Τάσεις στην παγκόσμια αγορά φυσικού αερίου και οι προοπτικές για την Ανατολική Μεσόγειο

Καθώς η παγκόσμια αγορά ενέργειας βαίνει προς ένα μέλλον χαμηλού άνθρακα, με τις επιπτώσεις των διεθνών συμφώνων να παίρνουν σάρκα και οστά  στους μελλοντικούς σχεδιασμούς των ιδιωτικών εταιριών και κρατών, η βαρύτητα του φυσικού αερίου στην διεθνή αγορά έχει αρχίσει να μεγαλώνει.

Focus Group(s): Commercial
Ο ενεργειακός τομέας μπορεί να δημιουργήσει πάνω από 60.000 θέσεις εργασίας

Υδρογονάνθρακες, ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και άλλοι επιμέρους τομείς του ενεργειακού κλάδου, μπορούν να πυροδοτήσουν την απασχόληση και την ανάπτυξη στην Ελλάδα, τονίζει ο κ Κυριάκος Μεζόπουλος, μέλος του Greek Energy Forum.

Focus Group(s): Policy and Regulation
The return of U.S. sanctions on Iran: consequences for the oil market

On May 8, 2018, the United States withdrew from the Joint Comprehensive Plan of Action (JCPOA), also known as the Iran nuclear deal, over concerns that the agreement was not comprehensive enough and failed to curtail Iran’s destabilizing activities across the Middle East.

Focus Group(s): Policy and Regulation, Commercial
Αλήθειες και ψέματα για τα κοιτάσματα του Αιγαίου - Όχημα εξόδου από την κρίση ο «φυσικός μας πλούτος»;

Το ελληνικό brain drain, η ενέργεια και οι τουρκικές προκλήσεις

Πολλά έχουν γραφτεί για τον φυσικό «πλούτο» της Ελλάδας και της Κύπρου (βλέπε πετρέλαιο, φυσικό αέριο). Ποιος είναι όμως αυτός; Είναι μετρήσιμος; Σημαντικός; Μπορεί να μας βγάλει από την κρίση; Ή μπορεί να μας ρίξει σε άλλη, αυτή τη φορά με την Τουρκία; Πολλοί υποστηρίζουν πως ο ενεργειακός πλούτος της χώρας μας είναι τεράστιος, αλλά παραμένει «θαμμένος» και αναξιοποίητος.

 

Publications Archive
Sort publications by author

Sort publications by focus group

Event Calendar

/