Mar 2 2018

Αγ. Γκανούτας-Λεβέντης: Τι αλλάζει στα βραβεία του GEF για το 2018 - Ψηφίστε για τους νικητές

Ο Δρ. Άγγελος Γκανούτας-Λεβέντης, Πρόεδρος του Greek Energy Forum, μας μιλά για τα Βραβεία GEF2018.

 

Είδαμε πρόσφατα την ανακοίνωση των Βραβείων GEF 2018. Θα θέλατε να μοιραστείτε μαζί μας τον σκοπό αυτής της εκδήλωσης στο Λονδίνο;

Βεβαίως! Μια από τις βασικές δραστηριότητες του Greek Energy Forum είναι η παρουσίαση των ενεργειακών βέλτιστων πρακτικών από την Ελλάδα αλλά και της ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Το 2016 διενεργήθηκε η πρώτη απονομή των Βραβείων του Greek Energy Forum με σκοπό να εδραιωθούν ως μία διετή γιορτή για ότι λαμπρότερο έχει η περιοχή να προσφέρει στη διεθνή βιομηχανία ενέργειας, και όλα αυτά, στο κύριο ευρωπαϊκό κέντρο της ενεργειακής βιομηχανίας, το Λονδίνο. Μετά λοιπόν από την πολύ επιτυχημένη ολοκλήρωση των βραβείων του 2016, έπρεπε να ανταποκριθούμε στην υπόσχεσή μας και να προχωρήσουμε με την επόμενη εκδήλωση, αλλά αυτή τη φορά μεγαλύτερη και καλύτερη!

Συνεπώς, ακολουθείτε την ίδια επιτυχημένη συνταγή με το 2016;

Αν και με μια πρώτη ματιά τα GEF Awards 2018 θα μοιάζουν πολύ με τον προκάτοχό τους, έχουν εξελιχθεί σημαντικά. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι πήραμε πολλά διδάγματα από τα προηγούμενα βραβεία. Πρώτον, μειώθηκε ο αριθμός των βραβείων από έντεκα σε επτά κατηγορίες. Αυτή η απόφαση ελήφθη προκειμένου να έχουμε περισσότερο χρόνο ώστε να παρουσιάσουμε τις πρακτικές όλων των υποψηφίων μας, και όχι μόνο των βραβευθέντων, καθώς πιστεύουμε ότι υπάρχουν πολλές σημαντικές ιστορίες που πρέπει να γίνουν γνωστές στο διεθνές ακροατήριο μας. Δεύτερον, η λίστα των υποψηφίων για κάθε κατηγορία του διαγωνισμού καθοριστικέ από έναν ανεξάρτητο φορέα, το Συμβούλιο των Βραβείων, το οποίο αποτελείτο από 7 διακεκριμένα μέλη, καθένα από τα οποία είναι ευρέως αναγνωρισμένο στην δική του εξειδίκευση στον τομέα της ενέργειας. Τέσσερα εκ των οποίων ήταν μέλη του GEF, και τρία όπου επιλέχθηκαν μέσω ανοιχτής προκήρυξης. Με την καθιέρωση του Συμβουλίου, εξασφαλίσαμε την αμεροληψία στη διαδικασίας υποβολής υποψηφιοτήτων. Τέλος, οι νικητές των βραβείων φέτος καθορίζονται με ανοικτή διαδικασία ψηφοφορίας (https://www.surveymonkey.co.uk/r/2HN87KT), καθώς κάθε μέλος ή ακόλουθος του GEF έχει την ευκαιρία να επιλέξει ποιος από τους υποψηφίους θα ήθελε να διακριθεί στην κάθε κατηγορία. Αυτές οι τρεις διαρθρωτικές αλλαγές μας επέτρεψαν να διασφαλίσουμε την αμεροληψία της διαδικασίας υποψηφιότητας και επιλογής των νικητών, που αποτελούν ακρογωνιαίο λίθο στην αξία της αναγνώρισης!

Αυτό ακούγεται σαν μια τεράστια δέσμευση, πώς μπορεί το GEF, μια εθελοντική οργάνωση, να καταφέρει να την αντιμετωπίσει;

Πράγματι, τα GEF Awards απαιτούν μεγάλο προγραμματισμό και προετοιμασία, που σε αυτήν την περίπτωση έχει ξεκινήσει εδώ και έξι μήνες. Ωστόσο, έχουμε μια φανταστική ομάδα, όπου κάθε μέλος είναι εξαιρετικό και φέρνει τη δική του εμπειρία και γνώση σε όλο αυτό το εγχείρημα. Από αυτή την θέση, θα ήθελα πραγματικά να επωφεληθώ αυτής της ευκαιρίας για να εκφράσω την ευγνωμοσύνη μου στην Βαλεντίνα Nτέντη, Αναστάσιο Παπαζαχαρίου, Νικόλα Τρικεριώτη και Στέργιο Ζαχαράκη για τη σκληρή δουλειά και την ενέργεια που διαθέτουν απλόχερα για να κάνουν τα Βραβεία GEF 2018 πραγματικότητα.

Ποια είναι η αντίδραση της πολιτείας και της βιομηχανίας όσον αφορά τα βραβεία GEF;

Είναι απολύτως εκπληκτική! Επιτρέψτε μου να ξεκινήσω με την αντίδραση της πολιτείας της Ελλάδας και της Κύπρου οι οποίες έχουν αγκαλιάσει την προσπάθεια μας, με τους Πρέσβεις και των δύο κρατών να έχουν παραδώσει βραβεία, ενώ η φετινή τελετή διοργανώνεται υπό την αιγίδα της Ελληνικής Πρεσβείας. Είναι απίστευτο το συναίσθημα όταν βλέπουμε ότι αναγνωρίζονται οι προσπάθειές μας για την αναγνώριση και την προώθηση των βέλτιστων πρακτικών της περιοχής μας στο κοινό του GEF. Η περιοχή της ανατολικής μεσόγειου δεν τυγχάνει της διεθνούς αναγνώρισης που της αρμόζει στον τομέα της ενέργειας διότι πολλές σπουδαίες εξελίξεις δεν προωθούνται αποτελεσματικά στο διεθνές ακροατήριο. Γεγονός που έγινε προφανές από τα σχόλια που λάβαμε από πολλούς συμμετέχοντες το 2016 που δεν γνώριζαν πολλές πραγματικά πρωτοποριακές δραστηριότητες που λαμβάνουν χώρα στην περιοχή μας. Αυτό είναι κάτι που προσπαθούμε να διορθώσουμε με αυτά τα βραβεία! Επιστρέφοντας τώρα στη βιομηχανία, είχαμε την εξαιρετική τιμή το 2016 να έχουμε την μεγαλύτερη προσέλευση εκπροσώπων της ελληνικής βιομηχανίας της ενέργειας στο Ηνωμένο Βασίλειο μέχρι σήμερα. Φέτος, καθώς πρόκειται να παρουσιάσουμε τις πρακτικές όλων των υποψηφίων μας, και όχι μόνο των νικητών, αναμένουμε να έχουμε ακόμα μεγαλύτερη προσέλευση, μετατρέποντας τα βραβεία αυτά σε έναν ενεργειακό θεσμό. 

Με όλο αυτό το ενδιαφέρον από την βιομηχανία, τα Βραβεία του GEF πρέπει να προσελκύουν σημαντικό ενδιαφέρον από τα ΜΜΕ.

Πράγματι, το 2016 είχαμε κάλυψη από διάφορες εθνικές και διεθνείς πλατφόρμες μέσων μαζικής ενημέρωσης, ενώ προβλήθηκαν και στις βραδινές ειδήσεις τον μεγαλύτερων καναλιών της Ελλάδος. Αυτό που μας εξέπληξε ευχάριστα όμως ήταν ότι ορισμένοι από τους νικητές προωθήσαν και από μόνοι τους το γεγονός ότι έλαβαν αυτή την αναγνώριση από τον οργανισμό μας στα μέσα μαζικής ενημέρωσης. Πράξη που ήταν ιδιαίτερα κολακευτική για εμάς καθώς απέδειξε και πάλι ότι η βιομηχανία ενέργειας εκτιμά την κρίση μας. Αυτό οφείλεται στο ότι εκτιμούν ότι είμαστε μία 100% ανεξάρτητη, μη κερδοσκοπική και εθελοντική οργάνωση, και είμαστε σε μοναδική θέση να εκφράζουμε τις απόψεις μας, αποκλειστικά με βάση τη συλλογική επαγγελματική εμπειρία μας, χωρίς να επηρεαζόμαστε από εξωγενείς δυναμικές.

Σας ευχαριστούμε πολύ για το χρόνο σας και σας ευχόμαστε καλή επιτυχία στα Βραβεία τον Μάιο!

About the author

Dr Angelos Gkanoutas-Leventis

After starting his career in the oil & gas industry as a business development economist for Petrobras, focusing on long term analytics and business development for its international portfolio, Dr Angelos Gkanoutas-Leventis joined BP as part of the commercial management team of an operating facility in Belgium. Since then, Angelos moved to BP Shipping where he focused on commercial performance. He has now moved into a secondment to ADNOC Logistics & Services, where as part of a small team, he is assisting the Executive Team with Transforming their business into an internationally competitive and agile organisation.

Connect

Discover our Memberships
Embrace the benefits and Become a Member
All individuals involved in the Greek Energy Forum are serving under their personal capacity. The analysis and opinions they express through the Forum are their own and do not reflect the view of their respective employers.
All individuals involved in the Greek Energy Forum - including the Management Committee, Focus Group Heads/Deputy Heads, Steering Committee, as well as standard members - are serving in their personal capacity.
The analysis and opinions they express through the Greek Energy Forum are their own and do not reflect the view of their respective employers.
WEBSITE BY PIXELWORKS